Tuesday, June 29, 2010

Hal2 nikah kahwin di Pahang

any brides to be who want to know more on nikah application in Pahang,
aokmer2 nih...
feel free to browse these files
dah payah sgt nak turun Kuantan during office hour kan..

found them at jaip.pahang.gov.my
website yg kurang user friendly.
so secara senangnye,

KLIK DISINI

1. Borang Permohonan Nikah
2. Borang HIV test
3. Panduan isi borang
4. Wakalah wali

just read them thru je lah.
oh n aku yakin 99.9% HIV test boleh dibuat di mana2 klinik kerajaan malaysia. terutamanya untuk negeri bersekutu seperti johor, pahang, perak n selangor.
others aku tak sure
sbb ada gak penah dgr
kene renyah2 wat test kat klinik kerajaan where u'll be solemnize
so, pepe2 check je la dulu

on the other note, me and my half akan submit serentak je our borang since dia nak guna alamat IC kuantan for pemastautinan nye alamat.

tp kalau nak kahwen kat pahang, and the groom org negeri lain, sila la apply kat negeri yg awak tinggal/mastautin tuh...(adala prosedur tambahan skit kot..standard dimana2)

baru leh apply utk kahwen kat pahang.
ini yg aku dengar la..haha..tak bother sgt sbb tak applicable to us.


his akuan teruna dah disettlekan oleh kursus pra perkahwinan yg beliau enrolled tempoh hari.
kat wanipesona setiawangsa
masa aku wat kursus kahwen 2007 kat uia dulu (advance thinking haha)
takde plak dia bg signed akuan teruna nih.
aku pon tak sure kene wat akuan dara ke tak...
alah..pe susah kalau kene wat,
wat je la satu formal letter suh D.O ke ape sign
settle.
eceyh.

called ayah chik who worked with pejabat agama.
dia ckp,
just settlekan borang...mintak signature ketua kampung ke hapa n all
submit one month before..
dia gelakkan aku ckp awalnye nak hantor. awal bulan 9 pon leh.
hihihii...semangat~
aku being cautious rasa baiklah settle mana yg leh dulu kan..
ok la..at least leh submit bulan 8 ke..ape kan..

ok..so sape2 rasa takleh nak download straight from the jaip website...bg aku emel. nnt aku emel.

semangat!


KLIK KAT SINI untuk permohonan berkahwin bagi lelaki di Selangor. 
DISINI untuk borang pemastautinan di Selangor
BACA INI untuk permohonan Wilayah Persekutuan
INI PULAK senarai dokumen utk Wilayah Persekutuan

p/s: aku pelik sbnrnye dlm checklist JAIP, takde kebenaran berkahwin untuk perempuan. can somebody enlighten me about this..? 

7 comments:

  1. thanks adda!
    woah mcm tau2 jer mg br berkire2 nk pi amik borang kat pej agama lunch nnt tp takut office tutup lak. tp kan i confuse la,mcm i kan nk nikah bulan 10,borang submit sebulan sebelum tarikh kan? then borang nikah dh boleh isi sekarang kan?haish fenin...tak boleh settle sekrang ke..

    ReplyDelete
  2. hey leyla! i rs leh je settle skang..i pon kawen bulan 10..sbb dia ckp prior 3months pon dah leh apply..so marilah mengerjakan borang nikah! hehe

    ReplyDelete
  3. babe..kebenaran berkahwin perempuan rase aku aritu aku xde buat pon...mungkin lain2 ikut negeri kot...
    better settle down awal2..nnt ade yg itu xde la ini la..cm aku aritu seminggu nak nikah tok kadi mintak sijil kematian arwah ayah aku...huhuh

    ReplyDelete
  4. ros: tuh aa..pelik aku...tunang aku duk pelik2 tanye apesal pompuan takde kebenaran nikah...camne nak tau dia janda ke hapa...ntoh le..

    tp tuh r..better settle awl kan...takyah terkejar2 later...

    ReplyDelete
  5. salam...boleh emel kat sy borang 2 x?
    rizz2627@gmail.com..
    syukran...

    ReplyDelete
  6. salam..sorry it took a while to respond to your comment. pls go here http://jaip.pahang.gov.my/index.php/component/docman/ ...boleh download from there :)

    ReplyDelete
  7. salam.. mintak tolong emailkan borang nikah untuk perempuan di negeri pahang.. sy dah cuba buka dkt link byk kali tp x boleh access... terima kasih atas bantuan..

    ReplyDelete